28.04.2010, Miroslav Fuks

Šimáček: stoper s prvoligovými zkušenostmi na hrotu

Šimáček: stoper s prvoligovými zkušenostmi na hrotuZimní přestupové období do dresu FC Vysočina přiválo hned několik fotbalistů, kteří se na jaře stali nedílnou součástí základní sestavy jihlavského týmu. Jedním z nich je i zkušený stoper Jan Šimáček (nar. 29.11.1982), který samozřejmě neunikl naší žádosti o tradiční profilový rozhovor. Jak vzpomíná na své fotbalové začátky?

 

Nepocházím ze sportovní rodiny, přesto mne rodiče v 1. třídě přivedli na fotbal do areálu VCHZ Pardubice v Ohrazenicích. Normálně jsem prošel mládežnickými kategoriemi až do mužského týmu. V dorosteneckém věku jsme hráli druhou nejvyšší soutěž, tedy ČNL. Do druholigového týmu dospělých mne přeřadil v létě 2002 trenér Šíp. Jako mladík jsem ale nastupoval za divizní „béčko“. První start ve II. lize jsem si připsal na jaře 2003 za kouče Pulpita.

Jaké byly čtyři druholigové ročníky v Pardubicích?
Prosazoval jsem se pomalu. Ve druhé dospělé sezóně 2003/04 jsem nastoupil do osmi zápasů a v dalších už to bylo lepší – 18 utkání a nakonec v ročníku 2005/06 celkem 26 duelů. Tehdy zároveň šlo o poslední rok Pardubic ve II. lize, neboť klub se stěhoval do Sokolova. Klub měl ekonomické problémy, zachraňovaly ho hostovačky a tak to pro něj bylo nejlepší řešení. Mně se docela dařilo a tak za mnou pardubický sportovní manažer Rýva přišel s přestupovou nabídkou z prvoligového Slovácka. Neváhal jsem, šlo o velký krok kupředu.

Je šance, že by se v Pardubicích fotbal dostal na ligovou úroveň? Chodíš na hokej?
Hokej je v Pardubicích na úplně jiné úrovni, než fotbal. V minulosti jsem na hokejová utkání pravidelně chodil, ale v posledních letech už na to nemám čas. Fotbalu se snad blýská na lepší časy, neboť Fotbal Pardubice, vzniklý sloučením dvou pardubických klubů, nyní postoupí do ČFL a netají se ambicemi vrátit město perníku do II. ligy. Určitě bych se jednou v budoucnu nebránil fotbalovému návratu do rodného města.

Přišel jsi do Slovácka a hned do I. ligy...
Po všech stránkách to byl velký skok. Pardubice se Slováckem rozhodně nebylo možné srovnávat, Zpočátku se mi příliš nedařilo a nastupoval jsem za juniorku. Na klub však přišly finanční problémy, odešel kouč Plíšek a stále větší šanci dostávali mladí hráči. Na podzim jsem pod koučem Malurou nastoupil do 4 zápasů a na jaře jsem hrál 11x. Jaro však pro mne bylo hodně zvláštní. S odchodem Zehera jsme měli málo útočníků, navíc se dva zranili a já tak vedle Ivany nastupoval na hrotu. Nebylo to pro mne příliš příjemné a necítil jsem se v útoku ve své kůži. Měl jsem za úkol udržet míč, vyhrávat hlavičkové souboje a bojovat. Dokonce jsem jako hrot vstřelit první gól v lize – doma do sítě Mostu, za který chytal Vaniak. Nakonec jsme soutěž neudrželi. Vzhledem k finanční situaci, síle kádru a zkušenostem asi na záchranu nebylo.

Jaké byly následující dvě druholigové sezóny?
Klubu ekonomicky pomohl vstup firmy pana Zemka Z-Group a vypadalo to, že rychle postoupíme zpátky. Na podzim jsme pod vedením Malury vedli II. ligu, jenže v zimě ho vedení klubu nepochopitelně odvolalo a přišel kouč Kalvoda. To je určitě dobrý kouč a já proti němu nic nemám, ovšem i tato změna přispěla k tomu, že jsme nakonec v posledním kole o postup přišli. V létě přišel další kouč Jurkemik a pod jeho vedením nám podzim 2008 vůbec nevyšel. Jaro už bylo pod vedením Mazury lepší. Už jsme nedostávali tolik branek a navíc jsme postoupili až do finále Poháru ČMFS. Já u toho příliš nebyl, neboť jsem si před prvním jarním duelem s Jihlavou poranil záda, chvíli jsem marodil a poté jsem se do sestavu naplno neprosadil. I proto jsem čekal, že v létě po 3 letech Slovácko opustím.

Jenže přišlo odkoupení prvoligové licence do Čáslavi... Jak se ti v Gambrinus lize vedlo?
Touha vyzkoušet zase I. ligu byla silnější než snaha změnit dres a tak jsem ve Slovácku zůstal. První dva zápasy jsem odehrál dobře a v základní sestavě. Bohužel, po kvalitním výkonu jsme je prohráli 2:3 a byl jsem to já, kdo porážky odnesl. Do sestavy jsem se v průběhu podzimu ještě dvakrát vrátil, ale výhry nepřišly a tak jsem se v ní neudržel. Ze strany trenéra i vedení jsem necítil důvěru a tak bylo jasné, že Hradiště v zimě opustím.

Věříš, že se Slovácko zachrání?
Bývalým spoluhráčům a skvělým fanouškům Slovácka bych záchranu přál. Porážkou a špatným výkonem v Kladně si to však dost zkomplikovali. Myslím si, že pokud vyhrají ve dvou nadcházejících domácích zápasech, tak se udrží.

Proč jsi se rozhodl přestoupit do Jihlavy?
Můj první zástupce Gibala mi v zimě předložil nějaké nabídky, z nichž nejkonkrétnější byla Vysočina. Chtěl jsem do ambiciózního a seriózního klubu, kde bych mohl pravidelně nastupovat. Navíc jsem chtěl blíže k domovu, neboť jsem v Pardubicích na hypotéku koupil dům. Teď se na východ Čech dostanu tak dvakrát týdně.

Jak nyní vidíš jihlavský klub a dosavadní průběh jara?
FC Vysočina funguje na vysoké úrovni a určitě je srovnatelná s prvoligovými kluby. Jen mi trochu schází kvalitnější možnosti regenerace přímo v sídle klubu. V zimě mančaft prošel velkými změnami, což se v přípravě hodně projevovalo. V soutěži už došlo ke zlepšení, které snad bude pokračovat. V herním projevu ještě máme hodně rezerv, stále se sehráváme. Celkem spokojeni můžeme být s výsledky.

Může Vysočina v blízké budoucnosti postoupit?
Jihlava se dlouhodobě pohybuje na špici II. ligy a k postupu jí vždy něco scházelo. Věřím, že se v jihlavských barvách postupu dočkám! Proto tady jsem!

Jak vzpomínáš na vzájemné zápasy proti Jihlavě?
Proti Vysočině jsme hráli často nejen ve II. lize, ale i v přípravě. Nejvíce mi v hlavě utkvěl zápas v Pardubicích, v němž Jihlava nutně potřebovala zvítězit, aby postoupila do I. ligy. Už v 16. minutě jsme prohrávali 0:4 a dal jsem si vlastní gól. To byla hrůza...

Co tvé zájmy, koníčky a rodinný stavu?
Zatím jsem svobodný a ve volném času se nejvíce věnuji úpravám baráku, který chystám pro budoucí rodinku. Dříve jsem rád hrál hokejbal, ale na něj už dávno není čas.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
×
Dnes v 18:00
FC Vysočina Jihlava
FK Dukla Praha
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu