06.08.2010, Miroslav Fuks

Bača rád vzpomíná na první ligový gól do sítě Sparty

Bača rád vzpomíná na první ligový gól do sítě SpartyKádr FC Vysočina v letní přestávce doznal jen malých změn. Sportovní vedení klubu se při dlouhodobém zranění a ukončení hostování Mešanoviće hlavně zaměřilo na doplnění útoku. Jednou ze tří posil ofenzívy se stal vytáhlý útočník Martin Bača, který přišel ze Zlína. Kde tento autor 11 branek v Gambrinus lize začínal s fotbalem?

 

Mým domovem je vesnice Velký Ořechov. Mám zde kořeny a chtěl bych zde i v budoucnu bydlet. Také jsem tady poprvé začal kopat do míče, ovšem zaregistrován jsem byl v 11 km vzdáleném Uherském Brodu. Zde jsem začínal ještě před nástupem do školy.

Kdo a kdy tě přivedl do Zlína?
Někdy v 5. třídě si mne vyhlédl zlínský kouč Vlastimil Mareček a já změnil působiště. Z domova jsem se posunul ještě o 6 km dál. Na pana Marečka vzpomínám velmi rád. Hodně mi ve fotbalovém růstu pomohl. Byl to obrovský žrout fotbalu a dával mu úplně vše. Vždy v týmu dokázal vytvořit dobrou náladu.

Jak vzpomínáš na zlínská mládežnická léta?
Byly to skvělé časy. Objížděli jsme turnaje, hodně jsme vyhrávali a mě se dařilo. Jednotlivé ročníky jsem hodně přeskakoval a už v osmnácti jsem získával zkušenosti s dospělým fotbalem.

Kdy jsi byl přeřazen do prvního týmu a kdy jsi dostal první šanci v nejvyšší soutěži?
Do kádru prvního týmu jsem byl přeřazen v létě 2003. V I. lize jsem si však zahrál už v předposledním kole na jaře 2003. Tehdy jsem trénoval s dorostem a kouč Mareček mne vzal na ligu do Brna. V autobuse mi sdělil, že nastoupím v základu. Na ligovou premiéru však moc rád nevzpomínám. V poločase jsem šel dolů za stavu 3:0 a nakonec jsme prohráli 5:0.

Na který ligový ročník ve zlínském dresu nejraději vzpomínáš?
Velkou školou byly první sezóny kolem velezkušených hráčů, jako byli Lasota, Švach, Mucha, Nehoda či Zemánek. Osobně jsem začal pravidelně nastupovat či střídat od ročníku 2004/05. Pokud jsem nebyl zraněný, tak jsem do ligových zápasů zasahoval stabilně. Navíc jsem vypomáhal i juniorce v MSFL. Pokud bych měl vybrat nějaké období, tak to byly časy pod vedením trenéra Hapala právě v ročníku 2004/05.

Který zápas a gól ti nejvíc utkvěl v paměti?
Byl to můj první gól v lize, který jsme vstřelil na zlínské Letné na podzim 2004. Tehdy jsme prostřelil Blažka a proti Spartě jsem vyrovnal na 1:1. Stalo se tak tři dny po mých devatenáctých narozeninách.

Jaro 2008 jsi strávil na hostování ve slovenské Nitře. Jak a proč k tomu došlo?
Bylo to za trenéra Hoftycha, se kterým jsem se v zimě 2008 dohodl, že pro mne bude nejlepší vyzkoušet nové prostředí. Už jsem potřeboval změnu. Za angažmá v Nitře jsem byl velmi rád. Pravidelně jsem hrál, vstřelil jsem 3 branky, vybojovali jsme 3. místo a více jsem se životně osamostatnil. Vyhovoval mi i styl kouče Hapala, který hrál na jednoho hrotového útočníka a dva podhroty, přičemž jedním z nich jsem byl já.

Zlín v ročníku 2008/09 sestoupil z Gambrinus ligy. Co byl tehdy příčinou?
Po návratu z Nitry jsem ve Zlíně začal hrát častěji v základní sestavě. V ročníku 2008/09 to bylo hned 22x. Bohužel, právě tato sezóna pro Zlín znamenala sestup, kterému jsme v předchozích ročnících bez větších problémů čelili. Nezachytili jsme úvod podzimu a už jsme se vezli. V závěru jsem chytli vítěznou sérii a vykřesali jsme jiskřičku naděje. Už však bylo pozdě. Hrát se o pár kol více, tak jsme to možná zvládli.

Podobným zklamáním byla i uplynulá sezóna ve II. lize. Každý očekával zlínský postup...
V létě se podařilo kostru mužstva a zdálo se, že budeme schopní rychle se vrátit do I. ligy. Vedení to sice oficiálně neprezentovalo, ale tento cíl tu určitě byl. Paradoxně se nám více dařilo na podzim, kdy jsem domácí duely hráli v Kunovicích. Na jaře nám sice vyšel start v Jihlavě, ale poté se na nás přilepila smůla a přestali jsme vyhrávat. Psychicky dolů nás hodně srazil důležitý domácí duel s Ústím, v němž jsme díky dvěma hrubým chybám prohráli. V závěru soutěže jsme už v postup ani nevěřili.

Byl jsi v létě rozhodnutý, že město obuvi opustíš? Měl jsi více variant dalšího působení?
Měl jsem ve Zlíně ještě rok smlouvu, ale už jsem věděl, že musím změnit vzduch. Chyběla mi další motivace a cítil jsem, že ve Zlíně není pro tento ročník jasný postupový cíl. Měl jsem více nabídek, ale Jihlava byl v jednání se Zlínem nejvytrvalejší. Byl jsem rád, že se přestup podařilo uskutečnit.

Jaké jsou tvé předchozí vzpomínky na Jihlavu?
Vybavím si velkou zimu. Ta tu panovala letos na jaře i ve vzájemném utkání v Gambrinus lize. A ještě k tomu slezlý nehet po dupnutí na palec.

Jak vyznívá srovnání obou klubů?
Jsou si hodně podobné. v Jihlavě jsou však lepší tréninkové podmínky. Ve Zlíně jsme museli za tréninky hodně dojíždět po okolí.

V čem vidíš rozdíl mezi I. a II. ligou?
Rozdíl je v atmosféře, přístupu či organizaci hry. Ve II. lize se rodí více překvapení, hra je více na náhodu.

Co očekáváš od aktuálního ročníku II. ligy? Jak vidíš ambice FC Vysočina?
Připouštím si jedině postup. Jsem rád, že se zde nikdo nebojí prezentovat tuto ambici nahlas. Je však třeba si uvědomit, že v boji o ligu rozhodně nebudeme sami. Velkými favority jsou i Dukla, Karviná, Sokolov a další celky. Překvapit může i omlazený Zlín. V úvodním kole hráli hodně dobře.

Jak trávíš volný čas? Jsi ženatý?
Přítelkyni mám ve Zlíně, snaží se za mnou dojíždět. Ve volném čase sleduji na internetu seriály a rád jezdím na kole. Těším se, až si užiji kopce na Vysočině.

 
Aktuálně

Představujeme partnery: Technické obory a fotbal jdou dohromady aneb prezentace LINDE a EMRO

Doposud jsme prezentovali vždy pouze jediného partnera. Tentokrát jsme se rozhodli prezentaci spojit a představit hned dvojici podporovatelů FC Vysočina. Oba jsou z technické oblasti. Společnost Linde se specializuje na plyn, Emro pro změnu na elektřinu. Shodně však pomáhají v rozvoji i fotbalové Vysočině. Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu