20.10.2010, Miroslav Fuks

Halama v týmu cítí velké odhodlání

Halama v týmu cítí velké odhodláníJedním z mála hostujících fotbalistů v současném kádru FC Vysočina je urostlý stoper Jan Halama, který v Jihlavě působí z Viktorie Plzeň. Několik sezón strávil v pražské Spartě a svojí vizáží připomíná Tomáše Řepku. Je tento kontroverzní a výborný obránce jeho fotbalovým vzorem? "Jeho hra se mi určitě líbí, ale rozhodně není mým vyloženým vzorem. Jeho excesy též nejsou mým stylem."

 

A tetování? To je pro mne určitým koníčkem. První jsem si pořídil už v patnácti letech a nyní mé tělo zdobí celá řada kérek.

Odkud pocházíš? Kde jsi začínal s fotbalem?
V šesti letech jsem začínal v Jablonci, kam mne přivedl táta. Ten v minulosti za Liaz hrával. Nejdříve jsem kopal na kraji zálohy, poté jsem se přesunul do středu zálohy a nakonec jsem zakotvil na stoperu. Zde se cítím nejlépe.

Kdo tě přivedl do Sparty? Byla šance se zde prosadit?
V patnácti jsem dostal nabídku od obou pražských S a já dal nakonec přednost Spartě, která měla přeci jen větší zvuk. Prošel jsem dorosteneckými týmy, ale šanci mezi dospělými jsem nedostal. Se Spartou jsme se nedohodli na profesionální smlouvě a tak jsem kývnul na nabídku do „áčka“ Marily Příbram.

Prošel jsi mládežnickými reprezentacemi?
Působil jsem v reprezentačních týmech U-15 až k současné U-21, která nedávno postoupila na EURO. Za tento výběr jsem však nastoupil jen 2x. Velmi rád vzpomínám na 2. fázi kvalifikace o postup na EURO U-19. Hrálo se v Anglii a my nakonec na finálový turnaj nepostoupili. Velkým zážitkem však byl zápas proti domácímu týmu ve Sheffieldu před 20.000 diváky.

Působení v Příbrami pro tebe bylo velkou šancí...
Pod trenérem Tobiášem jsem si prvoligovou premiéru odbyl v září 2006 ve Zlíně. První šanci v základu jsem však dostal až v listopadu. Jaro bylo výrazně lepší a já v 1. sezóně v Gambrinus lize celkem nasbíral 15 startů. Vše kalil fakt, že jsme sestoupili.

Jak se zrodil tvůj přestup do Plzně?
Po sestupu se příbramský tým dost rozpadl a já byl velice rád za nabídku z Plzně. Chtěl jsem se udržet v reprezentaci a proto jsem potřeboval zůstat na očích v nejvyšší soutěži. Trenér Levý se snažil dávat šanci mladým hráčům a já pod ním celkem pravidelně nastupoval. Od léta 2008 nás vedl kouč Šilhavý, ovšem nedařilo se nám, já za něj nastoupil jen 2x a po 9. kole ho nahradil trenér Vrba. Ten mi dával šanci celkem pravidelně a nakonec jsem v ročníku 2008/09 zasáhl do 17ti duelů.

Loňský ročník jsi však strávil na hostováních...
Pan Vrba do klubu přivedl nové hráče a já cítil, že bych nastupoval jen sporadicky. Domluvili jsme se, že bude lepší, když zamířím na hostování. Zvolil jsem Bohemians Praha, kde mi umožnili hrát I. ligu. Horší to už bylo s našimi výsledky. Střížkov měl určitě kvalitní kádr, ale chyběla mu domácí půda. Tu jsme na Strahově rozhodně nenašli.

Jaké bylo tvé první zahraniční angažmá v Senici? Byl jsi v kontaktu s Petrem Faldynou?
Na zimní přípravu jsem se vrátil do Plzně. Té se na podzim dařilo, tudíž jsme se opět dohodli na hostování. Rozhodl jsem se pro slovenskou Senici, která je blízko hranic a působilo zde 8 českých fotbalistů a kouč Radim Nečas. Cítil jsem se zde dobře a byla tam dobrá parta. Výsledky však nesplňovaly velké ambice majitelů klubu, tudíž v létě v kádru došlo k velkému třesku a já se vrátil do Plzně. Falďas byl po celé jaro zraněný a tak jsme se na hřišti nepotkali.

Byla šance se letos v létě udržet v kádru Plzně? Měl jsi i jiné varianty než Jihlavu?
Šance na udržení v plzeňském kádru byla malá a tak jsem společně s manažerem hledal možnosti dalšího hostování. Registroval jsem nějaké možnosti z I. ligy, ale nejkonkrétnější byli pánové Urban a Jinoch. Líbili se mi jasné jihlavské ambice a dobře fungující klub, který vytváří super podmínky pro hráče. Zaslouží si I. ligu a na tento cíl se nyní soustředím.

Jak své dosavadní působení na Vysočině hodnotíš? Líbí se ti zde?
Na začátku mne zabrzdilo zranění a nedostával jsem se do sestavy. V posledních kolech již nastupuji častěji, za což jsem samozřejmě rád, jenže se nám nedaří výsledkově. Hlavně venku je to hodně špatné. Aktuální změnu trenéra jsme nečekali. Věříme, že do týmu přinese správný impuls a my dokážeme zvítězit v Hlučíně. V mančaftu cítím velké odhodlání.

V Jihlavě poprvé nastupuješ ve II. lize. V čem se liší oproti Gambrinus lize?
Ve II. lize je více bojovnosti na úkor taktiky. Soutěž je strašně vyrovnaná, i poslední může porazit prvního. V kvalitě útočníků není tak velký rozdíl.

Jistě sleduješ současnou jízdu Plzně I. ligou. Získá Viktoria historický mistrovský titul?
Nyní si nikdo nepřipouští, že by Plzeň titul neměla získat. Hraje nejlepší fotbal v Česku a má úžasnou partu hráčů kolem lídra Pavla Horvátha. Tým i celý klub si v poslední době prošel problémy, ale nyní sklízí plody za svoji práci. Doufám, že to k titulu dokopou!

Jak trávíš volný čas? Co tvé zájmy a koníčky?
Ve volném čase se snažím jezdit domů za přítelkyní a jejími dvěma jorkšíry. Krom fotbalu rád vybiji energii u squashe a kickboxu, ke kterému mne přivedli kamarádi v Plzni. Do soubojů samozřejmě nechodím, jen buším do pytle.

 
Aktuálně

Podpořte FC Vysočina v neděli v důležitém utkání proti Spartě B!

Fotbalová Vysočina potřebuje zabrat a konečně naplno bodovat. Netradičně v neděli 21. dubna bude od 17:00 hodin bojovat o první jarní vítězství proti nevyzpytatelnému týmu plného talentů – juniorce Sparty Praha. Přijďte ji v důležité bitvě podpořit, ať tolik potřebné tři body zůstanou doma! Celý článek

 
Servis
V tento den před lety
 
Klub •  Hráči •  Zápasy •  Mládež •  Multimedia •  Fanoušci •  Historie

© 2006-2024 FC Vysočina Jihlava & eSports.cz, s.r.o.  |  RSS
Veškerý obsah stránek chráněn podle autorského zákona a jeho přejímaní bez výslovného souhlasu redakce je zakázáno. Povolena je citace částí materiálů zde zveřejněných s uvedením zdroje www,fcvysocina.cz.
Nastavení cookies

 
 
 
 

Akcionáři klubu

Hlavní partneři klubu

Významní partneři klubu

Partneři klubu

Mediální partneři klubu